Ta hand om din stickmaskin.

Uppdaterad 2009-04-26

Se till att din maskin fungerar bra i många år.

En stickmaskin är en apparat som kräver en del underhåll, även om det inte är mycket. Vissa saker behöver man också känna till för att få ordning på, till exempel, den maskin du köpt begagnat.

Det första du skall göra är naturligtvis att läsa avsnittet om underhåll som brukar finnas i instruktionsboken. Men det finns även en del andra saker att tänka på.

 

Trycksstång

Det första du skall kontrollera när du köpt en begagnad stickmaskin eller när din stickmaskin stått ett tag är om tryckstången är ok eller inte. Jag har fått byta den på varje begagnad stickmaskin jag har stött på. Men sedan håller de ett antal år, men naturligtvis inte i evighet. Märkligt nog har jag inte hittat en enda manual som skriver om just tryckstången. Däremot har jag hittat en bra blogg på engelska där det mycket noggrant beskrivs, både i ord och i bild, hur man märker att en tryckstång behöver bytas och hur man gör det.

En del enklare hobbystickmaskiner, som Bond och LK-150 har inte denna typ av tryckstång. Det lär finnas något tunnt band i LK-150, men jag har aldrig behövt byta ut den. Bonden har inte någon tryckstång alls. Det är därför nålarna åker omkring så lätt på denna maskin.

Nålarna

Nålarna kan behöva rätt noggran inspektion för att man skall upptäcka skadade nålar. Titta noga på nåltungan (den lilla flärpen upptill på nålen som göra att garnet ligger låst). Den kan ibland vara skadad så att den inte går igen ordentligt. Detta gör naturligtvis att maskan faller av. Om man har ett ställe där man ständigt tappar maskor eller där maskinen får mönsterfel kan det löna sig att byta ut den nålen. Relativt ofta visar det sig att felet blir åtgärdat. Hur du byter nål finner du i maskinens instruktionsbok.

Rengöring

Garn luddar. Vissa sorter mer än andra. Därför är det viktigt att man regelbundet gör ren maskinen från allt ludd som samlas på olika ställen. Här är dammsugaren en bra hjälp. Brothershoppen har tagit in ett specialkit med munstycken till dammsugare som gör att man kommer åt lättare. Ett liknande kit säljs säkert på andra ställen. Jag har hört om något som användes till symaskiner och som borde fugnera på liknande sätt.

Använd den borste som följer med maskinen för att borsta av den varje gång du har stickat. Till släden kan man skaffa en liten, spetsig målarpensel som gör att man lättare kommer åt att borsta ur alla skrymslen och vrår.

Det finns en lång speiclaborste som ser ut som en flaskborste men är mycket längre. Den använder man till att borsta ur inne i maskinen. Man tar bort tryckstången och kör så borsten igenom. Där kan rätt mycket ludd samlas. Denna borste säljs av stickmaskinsåterförsäljarna.

Olja

Olja in släden och bädden efter anvisningar i din instruktionsbok emellanåt. Det är viktigt att inte använda för mycket olja. Använd den olja som följer med stickmaskinen eller köp ny hos en återförsäljare. Använd inte symaskinsolja.

Damm

Det är viktigt att du täcker över en elektronisk stickmaskin ordentligt. All elektronik är känslig för damm som lägger sig på komponenter. Det kan vara bra att täcka över en håkortsmaskin också. Då blir det lite mindre att ta bort med dammsugaren, även om det inte alls är lika skadligt för en hålkortsmaskin.