Sockbeskrivning på rundstickad socka från Roni Knutsons hemsida.

Tillbaka till sidan med stickbeskrivngar

Tillbaka tilll första sidan om stickmaskiner

Orignaltexten hittar du här

De här instruktionerna är för en socka med mönstrat parti vid ankeln och rundstickad fot. De är stickade i garnet Patons Kroy som består av 85% ull och 15% nylon. Garnet har en masktäthet på 32 maskor per 10 cm med handstickningsstickor 3 ¼ mm.

De här sockorna är stickade på en Silver Reed SK 580 elektronisk maskin men kan stickas med vilken standardstickare som helst som har ribb-tillsatts. Du kan behöva vaxa garnet om du använder ett handstickningsgarn. (Om du inte har Patons Kroy, prova med Forsells Super Soft. Det är ett något grövre garn med 60% ull och 40% nylon).

 

Maskin: Standardstickare 4,5 mm med ribb-tillsatts.

Storlek: Passar skostorlek 41- 45

Masktäthet: Inte så viktigt. Sticka en socka med föreslagen maskstorlek och justera sedan om nödvändigt. Man behöver ändå sticka en provlapp i rundstickning för att se vilken inställning som ger samma masktäthet på huvudbädden som på ribbtillsattsen. (Se i manualen till din ribbtillsatts för instruktioner i rundstickning).

Hålkort: Fotot visar en socka med ränder. Normalt brukar jag använda ett tvåfärgsmönster. Andvänd ett mönster med täta upprepningar så att det inte blir så långa trådar hängnade på baksidan. (Eftersom jag har en elektronisk maskin använder jag mönster 45 på mönsterkort 15 som kom med maskinen. Jag vänder på mönsterfärg och bottenfärg och sätter mönsterfärg i garnförare 1 och bottenfärgen i garnförare 2 när jag börjar sticka mönster.)

Ribb: Lägg upp 74 maskor (37-0-37) i 1x1 ribb i bottenfärg. Sticka 37 varv med maskstorlek 3/3. Släden till höger. Flytta ribbmaskorna till huvudbädden. Varvräknare på 000.

Ankel: Maskstorlek 6 (Om du har en elektronisk maskin sätt marginalkammarna till 36-0-36 och N1 till 36 Höger) Om du har en hålkortsmaskin sätt i hålkortet och lås på varv 1för att läsa in mönstert. Sticka 2 varv i slätstickning. Lås upp hålkortet, sätt i färg 2, ställ maskstorleken till 7 och sätt väljarearmen på tvåfärgsmönster. Börja sticka mönster. Jag stickar två mönsteromgångar till v 54. Du kanske behöver justera lite för att rapporten ska stämma. (Om du inte tycker om tvåfärgsmönster kan du istället sticka vanlig slätstickning, slip eller tuck som du önskar.) Ta bort mönsterfärgen, lås hålkortet eller plocka bort det. Ställ väljarearmen på slätstickning och maskstorleken till 6 och sticka 12 v slätstickning. Varvräknare på 66 varv. Ställ frontomkopplarna på I (delstickning), skjut fram hälften av nålarna till D-possision. De resterande maskorna tas av genom att sticka med restgarn i några varv. (notera vilken halva så att du sedan kan sticka socka nr2 åt motsatt håll). Använd en 3 överfringsnålenen till att ta tillbaka resterande maskor från D till B possision. Sänk ribb-bädden ett hack och vik den sockdel som har restgarn så att den kommer mittemot maskorna i B-posission på huvudbädden. (rätsidorna mot varandra och avigsidan utåt. (Jag brukar använda ett verktyg och peta restgarnet så att det ligger på insidan så att de maskor som skall plockas upp blir synliga. Använd överföringsnålen för att plocka upp maskor från varvet under restgarnet och sätt dem på ribbtillsattsens nålar mittemot nålarna på huvudbädden. Ta av restgarnet, (dra från undersidan mellan de bägge bäddarna) och skjut upp ribbädden till normalt stickläge igen. Ta en tunn hanstickningssticka och för in genom sockan och häng två små ribbvikter på stickan. (Detta är istället för ribbkammen)

Rundstickning: Varvräknaren på 000. Frontomkopplarna sätt på II. Maskstorlek huvudbädden 6, maskstorlek ribbädden 7.2. (eller vad du själv har fått fram när du stickade din provlapp.) Ställ in släden på rundstickning enligt din instruktionsbok. Sticka fyra rundstickade varv. (Det är åtta varv på varvräknaren).

Häl: Ta bort avstrykarplattan för ribb, sänk ribbädden ett hack och sätt på huvudbäddens avstrykarplatta. Ställ in släden på delstickning. (frontomkopplare på I) och slätstickning. (Här brukar jag sticka in en extra nylontråd som får följa med i hela hälen så att hälen inte slits så fort. Jag har ett par stora koner med nylontråd jag köpte för flera år sedan. Du kan ta någon annan nylontråd om du inte har på kon, tex. en tråd för overlock av nylon. Du kan också strunta i det om du vill.) Sticka förkortade varv till 15 maskor och sedan tillbaka igen. (Med andra ord: sätt en nål i D-posission närmast släden, sticka 1 varv. Upprepa tills det är 15 nålar i B-posisson. För att sticka tillbaka maskorna igen, skjut 1 nål på motsatt sida av släden tillbaka till C och sticka ett varv. Fortsätt tills alla maskor är tillbaka i arbete igen.)

Fot: Ställ in maskinen på rundstickning igen. Ta bort förstärkningstråden. Varvräknare på 000. Sticka 128 varv på varvräknaren.

 

Tå: Varvräknare på 000. Minska en maska i var ände på huvudbädden med 3 överföringsnålen och gör likadant på ribb-bädden. (4 maskor totalt). Sätt i förstärkningstråden. Sticka 4 varv på varvräknaren. Upprepa tills 17 maskor återstår. Ta av stickningen på restgarn.

Avslutning: Sy ihop tå med maskstygn eller med den metod du vill. Sy ankeln med blindstygn från rätsidan så att det är lätt att matcha mönsteret.

 

Orignal: http://www.lacecarriage.com/kroysock.htm Roni Knutson

 

Översatt till svenska av Nina Mohss