Stickbeskrivningar - var får jag tag på det?

2009-01-05

Tillbaka till första sidan om stickmaskiner

Att använda Knitware med stickmaskin

Det är inte lätt att hitta stickbeskrivningar på svenska till stickmaskin. Är man lite hemma på engelska finns en hel del att hämta på nätet eller beställa. Problemet är att de sällan använder garn vi kan få tag på här.

En stickbeskrivning för standarstickmaskin kan du beställa här.

Det finns ett par sätt att lösa problemet på. Stickledare, dataprogram och att räkna själv. Och så kan man ju producera "tyget" och klippa till och sy ihop som man som om det var vanligt tyg man använde.

Stickledare

Elektronisk stickledare KR10 som också passar till en del hålkortsmaskiner av märket Silver ReedEn stickledare är ett tillbehör som finns till Silver Reed (också äldre modeller, där stickledaren ibland är inbygd i maskinen) och Brothers stickmaskiner. De ser lite olika ut men principen är densamma. Man ritar en mönsterdel i hel, halv eller fjärdedels skala beroende på vilken modell av stickledare man har. Därefter matar man in hur många maskor och varv man har på antingen 10cm eller i Brothers fall hur många cm man får på ett visst antal varv och maskor. Stickledaren är kopplad till maskinens varvräknare och rör sig uppåt. Man ser var man ska ta in maskor och sätta halsringningen. Om man är nöjd med sin modell kan man återanvända den med alla olika sorters garn man vill. Hemligheten är helt enkelt att sticka en provlapp och mata in värderna i stickledaren. Det följer ibland med en del mönster med stickledaren, men de är tämligen gammalmodiga. Det syns framför allt på att de är så tajta i passformen. Det löser man genom att helt enkelt sticka bredden efter en större storlek och längden efter den storlek man skulle ha.

Om man hittar en stickbeskrivning man gärna vill sticka men inte hittar någon skiss kan man ställa in stickledaren på det antal maskor per 10 cm beskrivningen säger. Sedan sätter man in t tomt ark i stickledaren och markerar med en blyertspenna hur många maskor beskrivningen säger att man ska lägga upp. Längdmåtten anges ofta i cm och där får man mäta upp på arket och sätta märken när beskrivningen anger. När beskrivningen säger att man ska ta in tex. 10 maskor i var sida så Stickledarmönster till stickledaren KR 6 som finns inbyggd i en del maskinermarkerar du helt enkelt på arket var 10 maskor är. Lite svårt att förklara, men enklare att utföra.

Man kan ta modeller ur utländska sticktidningar, symönster för elastiska tyger, göra mönster med ett dataprogram för symönster med mera (se nedan under dataprogram). En stickledare är ett helt fantastiskt bra tillbehör. Jag rekomenderar det verkligen om det finns till din maskin.

Dataprogram

Det finns fler dataprogram man kan använda till att skapa stickbeskrivningar men de flesta är på engelska. Det som finns på svenska är det stora DesignaKnit. Detta program är många olika funktioner och finns i lite olika versioner. I det största, Professional, har du i princip obegränsade möjligheter att skapa både ytmönster och designa de plagg du vill. Men en kabel mellan dator och stickmaskin kan du använda programmet som en stickledare. De nya elektroniska Silver Reed- maskinerna behöver någon form av detta program för att kunna sticka mönster. Naktdelen är att programmet är dyrt och kräver en hel del arbete för att lära sig att använda det. Svensk importör är Olax.

På engelska finns en hel uppsjö av enklare program att använda. En del har en inställning för maskinsstickning så att man får en beskrivning på "maskinstickningsspråk" andra vänder sig i första hand till handstickare och där får man själv tänka om. Ett är Knitware. Ett annat är Sweater Wizard. Ett helt nytt program är Wild Stiches. Det är helt nytt men ser ut att ha en hel del spännande att erbjuda. Man kan ladda ner demoversioner av alla dessa program. Det finns ännu fler men det här är dem jag är mest bekant med. Dessa program kostar inte så mycket, men har naturligtvis begränsningar.

Ett program som både kan producera stickbeskrivningar och utskrifter till stickledare är Garment Designer. Utskrifter till stickledaren gör man genom att skapa ett mönster för sömnad och sedan skriva ut det i den storlek ens stickledare behöver. Med några enkla knapptryckningar kan man skapa en stickbeskrivning med rad för rad anvisningar för både handstickning och maskinstickning.

Räkna själv

Möjligheten att mäta och räkna själv finns alltid. Ta en tröja eller ett mönster för elastiskt tyg, mät höjd och bredd och skriv ner. Sticka sedan en provlapp så du får fram hur många maskor och varv du får på 10 cm. Tag därefter fram miniräknaren och sätt igång. Tag det antal maskor du har på 10 cm gånger antalet centimeter du har på bredden. Sedan räknar du ut antalet varv på samma sätt. Kom ihåg att det inte går att mäta längden så länge stickningen hänger på maskinen. Den kommer att vara uttöjd rätt rejält på alla ledder. Det är bäst att börja med en enklel modell med mest raka linjer. Detta tillvägagångssätt har jag inte använt själv så det blir en rätt knapphändig beskrivning. En bra lärobok i hur man gör finns på nätet. Det är System i maskinstrikningen av Gudde Fog. Den är på danska men finns också på engelska om man tycker att det är enklare än danska.

Sticka metervara

Ett lite okonventionellt sätt är att sticka metervara på stickmaskinen och sedan använda ett mönster för sömnad för att klippa till plaggdelarna. (Se till att sy en söm runt mönsterdelarna så att det inte löper några maskor). Välj gärna ett mönster för elastiska tyger och relativt enkelt utan inprovningar etc.

Tillbaka till första sidan om stickmaskiner