Roni Knutsons dubbla vantar

Tillbaka till sidan med stickbeskrivningar

Tillbaka till första sidan om stickmaskiner

Två par vantarEn vante utvikt så att man kan se fodervanten.

 

 

Dessa vantar stickas dubbla så att man får en fodervante. Det gör att de blir mycket varma och sköna. Se bilden här ovanför. Vantarna på den vänstra bilden har jag stickat på en Empisal Consul 360 hålkortsmaskin. Mönstret är gjorda med hålkort som följer med maskinen. Jag har använt Bramwell Fine 4-ply till mina vantar. Masktäthet som i beskrivningen. De blå vantarna är lite mindre. De är stickade med lägre masktäthet. Beskrivningen är översatt av Linda Liden.

Stickas på standardmaskin med eller utan resårbädd.
Storlekar Dam (Herr)

Insida:

Släden höger sida - Skjut fram 60 (64) nålar i arbetsläge, styr tillbaka varannan nål till icke arbetande läge. Lägg upp med E-uppläggning över de främre nålama. Masktäthet(MT) 7.2, sticka 2v. Skjut fram varannan nål till arbetsläge igen, se till att du har 30-0-30/32-0-32. (Nålar på vardera sidan , om 0) Varvräknaren(VR)000, sticka 52 (56)v. Släden på höger sida.

Tumme:

Skjut fram 12 (13) nålar på vänster sida till viloläge(VL) Sticka dessa 12m för hand med hjälpgarn i avvikande färg. (komihåg 12 nålar i viloläge) Sätt släden i HP(viloläge). Sticka lv åt vänster och sätt en markering av hjälpgarn i högra sidan. Sticka lv åt höger. Ställ tillbaka släden till att sticka alla nålar.

Fortsätt med insidan: VR000, sticka 16 (20)v.

Mudd:

Flytta varannan maska till resårbädden (om du inte har resårbädd kan du sticka mockribb genom att flytta varannan maska till nålen intill och föra tillbaka de tomma nålama i viloläge.)

MT4.2-4.2 VR000, sticka 60v. För tillbaka maskoma till huvudbädden (skjut fram de tomma nålama).

Utsida:

MT 8.1, VR000 - sticka 16 (20)v. Upprepa tumöppningen som tidigare. Du har nu 52 (56)v som du kan sticka mönster på.

Notera om mönsterstickning:

Du kan börja mönsterstickningen efter ca. 6-7v. Om du stickar mönsterstickning ända ut till toppen så kommer den att bli knölig och rynkas inte ihop så lätt, så jag rekommenderar att du stickar totalt 30v mönster. Märk också att mönster med långa flotteringar är olämpliga då vanten dras isär för att torka efter tvätt och då kan vara svåra att "trä tillbaka". Om du ändå stickar med långa flotteringar så häng inte upp tråden på nålarna som då du stickar stora plagg för då kommer vanten att bli för trång. Ta istället nål och en tråd i huvudgamet och "kasta löst" fast flotteringama sedan du stickat vanten och tagit av från maskinen. Det blir mycket finare med ett mindre mönster, med ungefär 6m rapport eller mindre. Efter 52 556)v är stickat, flytta varannan maska till nålen bredvid och för tillbaka de tomma nålama till viloläge. Sticka 2v. Trä en stoppnal med exempelvis starkt bomullsgam(virkgam) och trä igenom alla maskorna . Ta av från maskinen.

Sticka andra vanten likadan, lägg till ett varv före tumöppningen så kommer släden att hamna på vänster sida och tummen bli således rätt placerad och du får en höger- och en vänstervante.

Tummar:

Skjut fram 26 (28) nålar till arbetsläge. Plocka försiktigt upp maskoma från hjälpgarnet (en maska i gången) och häng upp på nålama. (du kan alltid klippa upp mellan de 2 varven men jag upptäckte att det tog längre tid att plocka bort alla småtrådar och att det går fortare att hänga upp och riva bort hjälpgarnet eftersom. Dessutom kan du återanvända hjälpgarnet till nästa par vantar om du stickar samma storlek. Du måste plocka upp 2m mellan de 12 (13)maskoma för att fylla de 26 (28)nålama. Försök göra detta så att du undviker att det blir hål. Ställ in MT (insida MT7.2, utsida 8.1) beroende på vilken tumme du stickar. Sticka 30 (32)v. Flytta varannan maska till nålen bredvid och skjut bak de tomma nålama. Sticka lv. och trä en bomullstråd genom maskorna. Sticka den andra tummen likadant men komihåg vilken sida den är på och ställ in rätt MT.

Sy ihop:

Trä en bomullstråd genom uppläggningsvarven. Dra inte ihop ännu! Plocka fram symaskinen och sy som följer:

Sy tummarnas sidsöm, använd markeringen du gjorde som hjälp. Dra ihop bomullsgarnet i toppen på tummama, knyt ordentligt och klipp av överblivet gam.

Sy sidsömmama räta mot räta, följ mönstret och muddens resår så det inte blir snett. Knyt ihop bomullsgarnet medan vanten fortfarande har rätsidorna mot varandra och klipp av överblivet gam. Vänd nu vanten ut och in, dra ihop bomullsgarnet i toppen på vanten. Trä garnet på en stoppnål och trä in gamändama på insidan. Trä insidan av vanten i utsidan och det är klart!

Komihåg:

Avigsidan mot dig - Tumöppningen på höger sida - Höger vante Tumöppningen pa vänster sida - Vänster vante

Mönstret publicerades första gången i "The Carriage Trade, nr 50, Mars 1994" Copyright©rvk 1994

Översatt till svenska av Linda Liden, november 2002